Oljeutbygginger i Norge er billigere enn i USA

Det koster mindre å bygge ut oljefelt i Norge enn i både USA, Russland, Canada og Brasil. Likevel må kuttene fortsette, mener analytiker.

Når et oljeselskap skal ta en beslutning om de skal bygge ut et felt, må de se på om det vil være lønnsomt. En viktig faktor er den såkalte balanseprisen, altså den oljeprisen som skal til for at selskapene skal begynne å tjene penger.

En oversikt fra Rystad Energy viser at for prosjekter som ikke ennå er godkjent, er balanseprisen høyest i Russland. Der er de avhengige av en oljepris på 109 dollar per fat for at prosjektet skal gå i null. Også i Canada, Nigeria og Brasil er det dyrt å bygge ut nye prosjekter. Der ligger balanseprisen på henholdsvis 93, 88 og 72 dollar per fat.

56 dollar i Norge
Balanseprisen for en utbygging i USA ligger på rundt 72 dollar per fat. I Norge ligger den på 56 dollar per fat, ifølge Rystad.

– Sammenlignet med andre land er Norge relativt konkurransedyktig. Både skiferolje og oljesand er dyrere. Og i tillegg er en rekke offshoreland, som Nigeria, Brasil og Malaysia dyrere. Et av konkurransefortrinnene til Norge er lave operasjonskostnader, sier Espen Erlingsen, analytiker i Rystad Energy til Aftenbladet.

(Artikkelen fortsetter under grafen)

 

På norsk sokkel har kostnadskutt ført til at balanseprisen på en rekke prosjekter har gått ned. Et eksempel er Statoils Johan Castberg-feltet i Barentshavet, som tidligere trengte en oljepris på over 80 dollar fatet. Etter kostnadskutt kan det nå klare seg med under 45 dollar fatet.

Konkurranse
Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea Markets sier at det fremdeles er mer å hente dersom norsk oljeindustri skal klare å være med i kampen om å tiltrekke seg investeringer fra de internasjonale oljeselskapene.

– Opec-landene er billige produsenter. Det betyr at når oljeprisen er lav, vil enda mer av den dyre oljen falle utenfor markedet. Det er Opecs strategi. Vår utfordring her i landet er at vi må være konkurransedyktige i midtsegmentet. Det betyr at vi må kunne konkurrere med land som USA, Russland, Mexico og Brasil. Hvis vi ikke klarer det, blir vår olje for dyr, sier hun.

Les hele artikkelen på Aftenbladet.no.